"CLIC" Ara si que és el meu blog

Blog personal, amb temàtica de psicològia i psicopedagogia




miércoles, 26 de junio de 2013

PERSPECTIVES SOBRE L'ENVELLIMENT


Mai no se'n sap prou de res, i això és el que fa interessant viure, però si que és cert que l'experiència és un grau.

Treballar amb gent gran vol dir treballar amb gent amb experiència, i això ens hauria de fer reflexionar de la importància que aquesta té i fer-la servir.

Treballar per la gent gran també vol dir ser conscient de la visió que es té, d’ells, de la perspectiva de l’envelliment dels altres i fins i tot del propi, i admetre que els estereotips ens marquen aquesta visió.

Estereotips, de fragilitat, dependència i fins i tot decadència o altres de diferents o fins i tot oposats, com experiència, saviesa, equanimitat, ens condicionen la manera de tractar i d’encarar o atendre les seves necessitats.

M'explico:

Hi ha unes necessitats anomenades Activitats Bàsiques de la Vida Diària (ABVD) que són alimentació, higiene, mobilitat, descans i lleure, si presenten algun dèficit, no es pot portar una vida plena, i per tant s’han de supervisar o gestionar a partir d’altres persones, aquesta és la premissa de la que parteix la llei de la dependència, i aquestes són les que en els centres residencials per a la gent gran avaluem d’un bon començament, aquestes necessitats poden variar en el grau i en la causa del seu dèficit.

Si la manera com encarem les necessitats és, per dir-ho d’alguna manera,  amb perspectiva  “negativa”, ho farem d’una manera directa i possiblement pràctica, però falta de la humanitat que representa tenir prou en compte a la persona que és i especialment que ha estat, deixant de banda les seves experiències, els seus gustos, la seva vida, és dir només atenent al que és bàsic i indispensable.

Si és fa de la manera “positiva”, vol dir donar valor a la persona i alhora valoritzar la feina que fem totes les persones que ens dediquem al sector, gerocultores, serveis, tècnics..., i això vol dir,  entendre i atendre les persones, tenir-les en compte en la manera que tu atens les necessitats bàsiques basant-te en la seva experiència, en les seves opinions en la seva vida anterior, i encarant-ho tot a valoritzar la vida del futur...

No he inventat res, tot això té un nom ATENCIÓ CENTRADA EN LA PERSONA.

Aquesta és la filosofia del nostre centre, la residència “Mare Janer”,  de tots els professionals que hi treballen.
Conèixer els nostres avis (usuaris), les seves famílies,  el que ells van ser, el que són el que volen ser, el que pensen, les seves expectatives de futur per a  crear plans d’actuació adaptats a les seves pròpies i autèntiques  necessitats.

Fins ara. Després de tant temps)!!!

rosa maria

No hay comentarios:

Publicar un comentario