lunes, 27 de diciembre de 2010
M'HE DECIDIT
Actualitzo el blog!!!.
Les noves tecnologies tenen moltes coses, entre altres que són immediates, i per tant la comunicació que generen és exponencial, espero que amb el que he aprés gràcies a la pràctica pugui fer-ne un ús adequat del mateix i alhora em serveixi com el que pretenc, una eina comunicativa per tots els que en tinguin interès, per tant
Benvinguts.
Primer que tot, bones festes, aquesta primera nova entrada coincideix en un període de l'any especial, les festes de Nadal, bons desitjos, bons auguris, i també, cal dir-ho una dosi extra de consumisme... Cal?, bé, cadascú ho sap.
Aquest és un Nadal dins de la meva evolució vital, un xic especial, la meva mare ja no hi és, ( i a la trobo a faltar... i hi penso molt), jo m'he "muntat pel meu compte", i en certa part sóc mestressa del meu temps i dels meus projectes..., i com aquell qui diu m'he adonat que la vida és un camí, per alguns pot semblar una afirmació obvia, per mi que m'agrada lluitar "contra viento i marea", ha estat un aprenentatge, el cicle vital és inevitable, i per tant el anar-s'hi adaptat bàsic, això no vol dir de cap manera que no sigui més que necessari lluitar, sinó que és aquesta lluita la que va fent tirar endavant pel camí, on guanys, pèrdues i canvis s'acumulen en quasi igual mesura només cal saber veure-ho aprendre'n i adaptar-s'hi.
El Nadal té una cosa extra en aquest sentit, és una recapitulació anual, i per això, cal esperar-lo amb paciència, i fer el procés que hi correspon.
Bé, per cert la primera entrada, una mica transcendent... és que és Nadal.
Fins aviat.
rosa maria
domingo, 23 de mayo de 2010
Autoavaluació 2.5
Si que es cert, que sense treballar-hi amb les eines no se’n aprèn, i és el que he tornat a fer en aquesta activitat, treball, i més treball, tant d’estructuració mental, com de programació, com de idees i creativitat...
Tal com he dit en aquesta activitat he plantejat disseny i realitzat un aprenentatge basat en les TIC/TAC, en dues vessants, per una part el dels aprenents que tenien que aprendre a conèixer i gestionar emocions, i jo mateixa que els hi havia de fer possible..., però a més dins el meu propi aprenentatge d’aquesta assignatura i dins el pràcticum..., enredat oi?.
No, no tant,... de fet, havia de trobar un espai on programar i possibilitar l’apanatge, i em va semblar interessant i productiu fer-ho així, es dir “matar dos ocell d’un tret”, fer per a fer...l’assignatura de noves tecnologies i el pràcticum
Que he aprés jo?. A fer la tasca en si i encarar-la a altres persones (aprenents) perquè la practiquessin i la valoressin, i si, sempre es pot millorar.
Que he aprés jo en general, a manegar les TIC/TAC, i ser capaç de veure’n les possibilitats encarades a l’aprenentatge constructiu i significatiu, pels altres i especialment per mi mateixa.
Si he de fer una comparació entre ara i abans, (no fa tant temps), només tres mesos, dir que si que he fet una aprenentatge constructivista, significatiu, que els conflictes ajuden a prendre, i tant i n’he tingut uns quants, però amb l’ajuda dels companys, la paciència, i la “tenacitat” me n’he sortit!!!, podria haver estat millor, potser?, però estic segura que m’hi he posat a fons.
Del corrent CTS, cada dia n’hi ha noticies, que si una bactèria sintètica, que, que em farem? amb ella, fins on ens pot portar... es evident que la tecnologia ens possibilita ciència, que la ciència ens pensa tecnologia, i que la societat ha de pensar en tot i repensar-se.
En general en aquesta assignatura he aprés a entendre les TIC com una possibilitat constructiva i significativa, no solament com una eina... al principi en el cmap,inicial vaig posar en un requadre que la tecnologia educativa, que provenien de les tecnologies, entre elles es determinaven subjectivitats, i aquesta és la clau, les subjectivitats tenen a veure amb el que maneguem i com ho maneguem, que fem amb les TIC, de quina manera i per a que..., és evident que ens són útils, (que dir, jo que he tingut un virus a l’ordinador fa uns dies...), i que les necessitem, i que ens ajuden i ens serveixen, i que a més ens condicionen el paradigma d’aprendre a aprendre i autònomament (competències bàsiques)..., doncs és el que, amb esforç, i amb l’ajut d’aquesta assignatura i les TIC he fet, i penso que és un punt de partida per a continuar...
jueves, 29 de abril de 2010
Autoavaluació 2.2
Dins de les miniactivitats optatives aquesta vegada he escollit el modelatge d’històries, ho he fet perquè realment penso que aprenem amb i dels altres i per tant la possibilitat de llegir i compartir histories d’aprenentatge significatiu, és una manera de fer-ho.
La meva historia és personal, real i practicada, té a veure amb el power-point com a eina TIC, i la experimentació i autoconeixement per arribar a l’autoregulació en les emocions, amb nois de PTT (pla de transició al treball) un tipus d’alumnat “especial” ... vol dir fins a quin punt jo mateixa n’he experimentat els efectes, quan vaig muntar la presentació i quan la vaig “practicar” i per tant parlo des de l’experiència, de fet en aquesta assignatura s’ha pretès això des del començament, envers les TIC/TAC, i crec que amb “sang suor i llàgrimes”... ho aconseguirem.
No és en debades un canvi conceptual, o un aprenentatge significatiu, estan basat en això un canvi actiu...però com que el canvi costa, tots tendim a la homeòstasi (equilibri) i les pertorbacions, com aquesta assignatura són provocadores..., però bé, no deixaré de treballar fins que en sàpiga més, i si vaig fent aquest camí d’autoaprenentatge significatiu, serà més profitós que admetre que l’expert és el que viu a la inabastable torre d’ivori del coneixement i que mai arribaré a abastar-lo (el coneixement) ... “estoy en ello”.
Rosa Maria
jueves, 15 de abril de 2010
Autoavaluació 2.1
El coneixement és construeix, la ment ens ajuda a fer-ho, ja que és on es fa el procés de posada en comú del que sabíem (experiències) amb el que aprenen. Les perspectives del món són múltiples, tantes com les percepcions de les experiències. Les interaccions (intencions) amb el context, són el mitjà de construcció. Els contextos són rellevants i “indexen” (empremta) els aprenentatges, per tant aquests no es transmeten, es viuen, i per tant tenen part de necessitats o desig, el seu significat és fonamenta i subjectiva socialment, i es transmet per mitjà de la cultura, amb eines...
L’aprenentatge significatiu és actiu (propi), constructiu (introjectat), col·laboratiu (social), intencional (necessitat, desig), conversacional ( per un mateix en el procés de construcció, i culturalment), contextualitzat (entorn aprenentatge aula, professors), reflexiu (digestió...) introducció dels mòdul de l’assignatura.
Començaré explicant un altre canvi conceptual, basat en el que he escrit fins aquí... he reproduït molt resumidament el que se’ns explicita com a conceptes clau en la introducció de l’assignatura, per una altra banda el que he posat en parèntesi són els meus propis conceptes explicats a mi mateixa... per tant estic fent el procés marcat per a fer un canvi conceptual, meu... a partir d’uns conceptes creats per un expert Jonassen, David. TIC i aprenentatge significatiu: Una perspectiva constructivista. Ja en la intencionalitat d’aquesta argumentació teòrica, hi ha la realitat d’un aprenentatge significatiu, en la mateixa exposició de les idees partint d’una premissa i argumentat, en certa part m’estic autojustificant a partir d’unes idees inicials i unes altres apreses.
L’aprenentatge per tal de ser-ho hauria de ser significatiu, volgut, i a més canviat, en el sentit de reformulació de conceptes tant en l’ampliació increment, afegint i sabent-ne més, com reestructuració o reorganització, abans del A-C, i ha el B, que fa més entenedor el procés... fins i tot de canvi conceptual autèntic (nou).
Els professors han de ser capaços de transmetre la necessitat de conèixer, amb coneixement i actituds, però encara més la necessitats de contextualitzar en un mateix i la seva realitat, per part dels alumnes, i si es sap que els coneixements són tals, a partir la creació de models mentals propis, el fer-los èxplicits (els models mentals) ens porta a la premissa (tant anomenada), aprendre a aprendre, si un després de manegar el coneixements, sap fer funcionar-ne els rudiments, podrà entendre’ls, i per tant apreciar com ha aprés, i fins i tot experimentar-ne el desig i la curiositat
Les TIC ens ajuden en la seva vessant de TE tecnologies educatives, són una eina poderosa que pot ajudar a contextualitzar el fet mateix de l’aprenentatge, fent-lo conscient amb els models, ja que ajuda a descobrir i construir.
Tornaré a posar un altre exemple personal de canvi conceptual... Per mi les TE eren i són una eina, ara bé abans pensava que calia primer passar per tots els processos “tradicionals” de l’aprenentatge, de una forma tradicional, el professor expert, i els alumnes escoltant-ne les teoritzacions..., però si tal com he dit les TE són eines, el utilitzar-les en els processos d’ensenyament-aprenentatge, de forma constructiva i evidentment guiada pel expert/professor, és la garantia de la seva adequada utilització, no pas un consum de moda... sinó una eina de “model mental” contextualitzat..., de fet molts hem aprés hàbits pel sistema conductual, de cal fer-ho... ( i és fa), s’aprenen els conceptes de memòria (com un lloro) i punt. però fins que un mateix no percep la necessitat no és conscient de la mateixa, i per això l’escola, ha de fer servir transversalment les TIC, ja que s’integren en tots els aprenentatges, tant socials com científics, ja que ajuden a contextualitzar-ne la realitat i a percebre’n la necessitat de l’adquisició del coneixement (curiositat)... ni més ni menys els que estic fent jo mateixa.
Hi ha moltes aplicacions de les TE, tal com ja he anomenat en el paràgraf anterior, jo sempre les havia pensat en matemàtiques..., de fet una simple calculadora és una TE, però antiga i no pas gaire contextualitzada, podríem dir-ne eina facilitadora, en canvi ara amb les evolucions de tot aquest material, i programari la situació ha canviat, des de models d’experiències, (histories) models de pensament, en que es poden trobar diferents maneres de resoldre problemes socials, fins a simulacions deductives en que la realitat ja està establerta i entendre-la és el problema... les TE ens ofereixen maneres de fer-ho entenedor, i constructivista quant el que ho cerca, aplica i soluciona és un mateix... l’estudiant, amb la guia, del professor, i amb els conceptes clars, extrets de materials diversos, llibres, bases de dades, etc...
El que es cerca en l’aprenentatge és competència en la resolució de problemes, i no és fàcil, els problemes no venen ni ben definits i se’ls pot aplicar una regla unificadora...cada un requereix un model mental propi, per tant les eines que ajuden a posar-los en p`pràctica i contextualitzar-los són útils, sempre i quan serveixin per la finalitat esmentada... de totes formes, fent-los i construint-lo se’n aprèn, penso en el primer ordinador, i la primera calculadora..., (autèntics monstres) grans, pesats, gens democràtics..., i la facilitat actual de maneig d’aquests “estris”...i la penso alhora en la por al desconegut, i els prejudicis... que molts tenen o hem tingut. Un altre canvi contextual personal: quantes vegades davant de qualsevol tasca amb “aquestes eines”, m’he “posat nerviosa”, i com després de tocar, provar, demanar ajut... me n’he sortit... he fet aprenentatge significatiu, i canvi contextual.
Finalment, si que s’ha produït un canvi conceptual, penso en el debat, i les argumentacions de que les màquines formen part de la humanitat per que les hem creades, i que ens ofereixen ajut i possibilitats, alhora no són neutres, i creen subjectivitats, però les anem incorporant, i entre tots els hi hem trobat un espai útil, de fet, si no fossin útils, desapareixerien, o en tot cas els hi succeiria un canvi conceptual...
Rosa Maria
martes, 30 de marzo de 2010
Autoavaluació 1.3
He fet un treball força important, entre llegir, pensar (especialment això), relacionar, argumentar, i practicar coses noves...
Després de tot he de dir, que algunes coses han canviat, i altres s’han fonamentat, algunes per exemple com el fet de la neutralitat de les TIC, jo pensava que les eines eren això eines, instruments sense vida pròpia... però ara he entès que darrera hi ha una concepció que les ha construïdes i fonamentades, per tant que elles mateixes donen sentit, de fet en el meu mapa conceptual ho he expressat com que la tecnologia determina subjectivitats que alhora són artefactes que fan interaccions comunicatives i podríem dir que a nivell psicològic donen identitat... si aquests artefactes no hi són les interaccions seran altres, i la diferencia entre qui els té i qui no, és justament això diferència.
Un altre punt a ressaltar i que jo mateixa he argumentat és el fet que la tecnologia o més ben dit qualsevol cosa, eina o màquina s’ha de practicar per a poder parlar-ne, a priori no hi ha res bo o dolent (bé potser algunes coses...), però pel que fa a eines, moltes vagades darrera les reticències el que hi ha és desconeixement, especialment s’ha parlat de les TE (tecnologia educativa) que s’engloba dins tota la tecnologia i per tant es poden fer servir les mateixes argumentacions, en realitat la tecnologia ens ha facilitat la vida, també ens n’ha fet dependents, però no cal explicar que seria la vida sense les rentadores... potser res, però de totes maneres?.
Pel que fa al meu treball en aquesta PAC, tal com ja he dit... deunidó, he aprés a fer moltes coses, que si no m’hi hagués posat doncs no sabria fer, he pensat sobre la ciència la societat i la tecnologia i he contrastat idees, penso que bàsicament he fet el que calia.
sábado, 6 de marzo de 2010
Avaluació inicial
Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord)
TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: __5____
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: ___7___
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : ___10_____
DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: __1___
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: _10____
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: __2___
TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: ___2____
DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: ___8___
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: ____3____
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: ___6_____
Conclusions
Quines primeres impressions reps en realitzar aquesta primera activitat?
Que anem a mil per hora..., bé és que tot va a mil per hora, penso a vegades, per no dir sempre, cal parar a reflexionar, perquè sinó la construcció del coneixement és impossible, només “absorbim” idees conceptes... i no les païm, espero que aquesta assignatura ens permeti fer les dues coses, sense tenir una mala digestió...
Fins ara.
Rosa Maria.
BENVINGUTS
La NTICEDU, és una assignatura que pretén que ens endinsem en les noves tecnologies, encarades a la vessant educativa, entenent-les, pensant-hi, i practicant-les.
Ja es sap, al començament, tot es por..., que si no me’n sortiré, que si no se com fer-ho... ajuda!!!.
Sempre he pensat però que un s’hi ha de posar per a sortir-se’n, i és el que estic fent, per tant espero que aquest sigui el primer missatge d’una colla més.
Fins ara.
Rosa Maria.